Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 50% goedkoper
Voor 15:00 besteld = Vandaag verstuurd
Gratis advies? 085-773 10 47 

Eerst kitten of eerst verven. Wat doe je eerst

Eerst kitten of eerst verven. Wat doe je eerst
Geplaatst op 22-9-2024 door Marco verfspecialist

Snel naar



Eerst kitten of eerst verven? Zo doe je het goed!

Bij het opknappen van je huis sta je vaak voor de vraag: moet je eerst kitten of verven? Dit is een veelgestelde vraag bij doe-het-zelf projecten, en het antwoord kan het verschil maken tussen een professioneel resultaat en amateurwerk. De algemene regel is om eerst een grondverf of voorstrijk aan te brengen, vervolgens te kitten en dan de laatste verflaag aan te brengen. Dit geldt ook voor de vraag of je plinten moet afkitten voor of na het schilderen. Door deze methode te volgen, zorg je voor een goede hechting van de kit en een strakke afwerking van je schilderwerk.

Kit kan voor een perfecte afwerking zorgen. Kit is in de meeste gevallen ook goed overschilderbaar. Maar wat doe je nou eerst? Over het algemeen overschilder je de kit. Alleen in sommige gevallen werk je juist met kit af. Vandaar dat kit ook verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Bekijk hier de beste kitten voor binnen.

Overschilderbare kit voor binnen

Overschilderbare kit voor binnen verschilt van die voor buiten in termen van samenstelling en eigenschappen. Binnenkitten moeten bijvoorbeeld voldoen aan andere eisen met betrekking tot elasticiteit, hechting, en droogtijd, gezien de vaak constantere temperatuur en vochtigheid binnen. Daarom hebben wij een zorgvuldige selectie gemaakt van de beste overschilderbare kitten die specifiek geschikt zijn voor gebruik binnenshuis. Deze producten zijn getest op duurzaamheid, flexibiliteit, en gebruiksgemak, en bieden de perfecte basis voor verder interieurverfwerk. Ons assortiment van binnenkitten is ideaal voor projecten waarbij een naadloze afwerking en langdurige resultaten gewenst zijn.

Den Braven Zwaluw Acryl Anti-Crack Kit


Flexibele kit overschilderbaar

Voor het afwerken van hoeken, renovlies of glasvezel binnen adviseren wij het gebruik van een flexibele overschilderbare kit. Deze kit is speciaal ontworpen om een naadloze afwerking te bieden bij dit soort toepassingen, en garandeert duurzaamheid en flexibiliteit in het eindresultaat.

Wist je dat...

De meeste kit overschilderbaar is. Controleer dit wel altijd voordat je gaat verven of schilderen. Daarnaast zijn kitten vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor het perfect past bij het schilderwerk


Tip van de verf expert

Het is afhankelijk per project of je eerst moet kitten of schilderen. In de meeste gevallen kit je eerst met een overschilderbare kit. Hierna schilder je de klus af. 


Maak altijd gebruik van een overschilderbare kit en eventueel een kit welke direct op de juiste kleur is. Dit zorgt voor een betere dekking voor het eventueel overschilderen. Bekijk hier de beste kitten voor buiten


 

Overschilderbare kit voor buiten

Voor buitentoepassingen zijn de eisen aan overschilderbare kitten anders dan voor binnen. Buitenkitten moeten bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden, zoals regen, wind, en zon, zonder hun elasticiteit of hechting te verliezen. Daarom hebben wij een speciaal assortiment samengesteld van kitten die perfect overschilderbaar zijn met buitenverf. Deze kitten zijn geformuleerd om duurzaamheid te bieden, zelfs onder de meest uitdagende buitenomstandigheden, en garanderen een betrouwbare en langdurige afwerking voor elk buitenschilderproject.

Den Braven Sealants Zwaluw Acryl Exterieur Kit


De juiste voorbereiding voor het kitten

Een goede voorbereiding is essentieel voor een professioneel eindresultaat bij je schilder- en kitklus. Een veelgestelde vraag is: "Kitten voor of na grondverf?" Het antwoord hangt af van het type ondergrond en de staat waarin deze verkeert. Voor onbehandelde, zuigende ondergronden zoals nieuw stucwerk of kaal hout, is het cruciaal om eerst een voorstrijkmiddel of grondverf aan te brengen. Dit zorgt voor een betere hechting van de kit en voorkomt dat de ondergrond te veel vocht uit de kit opneemt. Bij reeds behandelde oppervlakken, zoals geschilderde muren, kun je direct kitten zonder voorbehandeling. Wel is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken en te ontvetten voor een optimale hechting. Schuren is ook een essentiële stap, vooral bij houten kozijnen of wanneer je oude verflagen moet verwijderen.

Een veelvoorkomende vraag bij doe-het-zelvers is: "Moet je kit eerst gronden?" Het antwoord hierop is niet altijd eenduidig. Acrylaatkit en polymeerkit zijn over het algemeen goed overschilderbaar zonder grondlaag. Het is wel belangrijk om de kit volledig te laten uitharden voordat je gaat schilderen. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.

Kitten voor of na het schilderen per project

Hoewel de algemene regel is om eerst te kitten en dan te schilderen, zijn er situaties waarin je deze volgorde moet omdraaien. Het is belangrijk om te weten wanneer je moet afwijken van de standaard aanpak.

Kozijnen eerst kitten of schilderen

Op onbehandelde ondergronden zoals kaal hout moet je eerst grondverf aanbrengen voordat je gaat kitten. Daarna kun je schilderen. 

Plinten eerst kitten of schilderen

Op onbehandelde plinten dien je eerst een grondverf aan te brengen. Vervolgens kun je de plinten afkitten en daarna schilderen met een aflak.

Ramen eerst kitten of verven

In sommige gevallen, afhankelijk van de kit, is het beter om de kit als laatste aan te brengen. Het is dus afhankelijk van de situatie of je de ramen moet afkitten voor of na het schilderen.

Plafond kitten of verven

Voor een strakke look in moderne interieurs wordt het kitten na het schilderen van muren en plafonds steeds vaker toegepast door professionals. Dit kan ook de voorkeur hebben bij het gebruik van speciale decoratieve verftechnieken. Bij nieuw stucwerk moet je eerst een voorstrijkmiddel aanbrengen voordat je gaat kitten. Vervolgens kan je de muur schilderen. Voor reeds geschilderde muren kun je direct kitten zonder voorbehandeling.

Het is belangrijk om de specifieke eisen van je project te overwegen en de instructies van de fabrikant te volgen voor het beste resultaat.

Renovlies behang eerst kitten of verven

Bij renovlies kan het beide. Het is mogelijk om eerst alles af te kitten en daarna over te verven. Deze volgorde kan vooral handig zijn om een gladde en naadloze afwerking te bereiken, wat esthetisch aantrekkelijker kan zijn. Door eerst de naden te kitten, voorkom je dat de verf in de naden trekt, wat voor een minder egale look kan zorgen. Om een strakke afwerking te creëren, is ook het aanbrengen van een kitrand tussen het renovlies en het plafond een effectieve oplossing. Dit geeft een mooie overgang en kan bijdragen aan een verfijnde uitstraling van het totale schilderwerk. Dit soort details maken het verschil en zorgen voor een professioneel resultaat, waardoor je ruimte er perfect afgewerkt uitziet. Vergeet niet de instructies van de fabrikant te volgen voor de beste resultaten en duurzaamheid.

Glasvezelbehang eerst kitten of verven

Bij glasvezel zijn er verschillende benaderingen mogelijk: je kunt ervoor kiezen om eerst alles af te kitten en vervolgens over te verven. Deze werkwijze kan bijzonder nuttig zijn voor het verkrijgen van een gladde en naadloze afwerking, wat esthetisch aantrekkelijker is. Door de naden eerst af te kitten, voorkom je dat de verf in de naden trekt, wat anders zou kunnen leiden tot een minder gelijkmatige uitstraling. Voor een strakke afwerking kan het nuttig zijn om een ??kitrand aan te brengen tussen het glasvezelbehang en het plafond. Dit zorgt voor een vloeiende overgang en kan bijdragen aan een verfijnde look van het schilderwerk als geheel. Dergelijke details maken het verschil en zorgen ervoor dat je ruimte er professioneel afgewerkt uitziet. Vergeet niet om altijd de instructies van de fabrikant op te volgen voor de beste resultaten en duurzaamheid.

Stappenplan

Of het nu gaat om keukenkastjes, kozijnen, vensterbanken, deuren of lamellen, soms wil je gewoon een nieuwe look. Kunststof verven is mogelijk en vereist een iets andere aanpak dan bijvoorbeeld hout..

Stap 1 Voorbereiding

Begin met het schoonmaken van het oppervlak waar je gaat kitten en verven. Maak het stof- en vetvrij, zodat de kit en verf goed hechten. Schuur indien nodig om een gladde basis te creëren.

Stap 2 Aanbrengen kit

Gebruik een overschilderbare acrylaatkit voor de naden en hoeken van het oppervlak. Breng de kit gelijkmatig aan en gebruik een plamuurmes of je vinger om het oppervlak glad te strijken. Laat de kit volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

Stap 3 Inspectie en schuren

Controleer of de kit overal goed en gelijkmatig is aangebracht. Schuur de gekitkede plekken lichtjes op met fijn schuurpapier voor een naadloze overgang naar de rest van het oppervlak.

Stap 4  Primer

Breng een geschikte primer aan, afhankelijk van het type oppervlak. De primer zorgt voor een goede hechting van de verf en voorkomt doorschijnen van de ondergrond. Laat de primer volledig drogen voordat je verdergaat.

Stap 5 Verven of Schilderen

Verf het oppervlak met je gekozen muur- of lakverf en breng indien nodig meerdere lagen aan voor een egaal en dekkend resultaat. Zorg ervoor dat elke laag volledig droog is voordat je een nieuwe aanbrengt. Werk af met een paar strakke penseel- of rollerstrokes voor een professioneel uitziende eindafwerking.



Verfmenger.com


Koop jouw professionele verf via Verfmenger.com, maar doe er ook je buitenmuur verven ideeën op. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%!

Over de auteur:



Marco Postma verfspecialist


Marco

Marco is dé specialist als het gaat om kitten wanneer en waarmee. Met zijn jarenlange ervaring in de verfwereld heeft hij uitgebreide kennis van alles wat met verf te maken heeft, van verf kleuren tot verfproducten Marco heeft er verstand van. Marco heeft al meer dan 20 jaar ervaring en heeft meerdere certificaten aan de Sikens Academie behaald. Marco staat ook dagelijks in contact met verschillende verflaboratoria, waardoor hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen in de verfindustrie. Marco deelt zijn jarenlange ervaring met verfproducten en zijn kennis over verf in onze blogs

linked in
youtube
facebook



Aanmelden nieuwsbrief

Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 50% goedkoper
Grootste assortiment van Nederland
Gratis advies? 085-773 10 47 

Winkelmandje

Wis filters

Filter

&nspb;

Annuleren
Bevestigen